IN MEMORIAM Cornel Țăranu

[Texte preluate de pe website-ul oficial UCMR]

 

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România anunță cu durere încetarea din viață a unui mare compozitor român: academicianul Cornel Țăranu (20.06.1934-18.06.2023). Mai mult de două decenii a fost vice-președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, coordonând energic și vizionar filiala Cluj-Napoca, formând generații de compozitori în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj și propagând muzica de avangardă prin toate mijloacele – în mod special ca dirijor al ansamblului cameral Ars Nova. Totodată, a fost și un neobosit analist și promotor al creației enesciene, moștenind spiritul enciclopedic al profesorului său Sigismund Toduță.

 

„Cornel Ţăranu îşi creează rapid un limbaj personal, centrat pe melodicitate fragmentată, scări modale cromatice, inserţii melismatice din folclorul arhaic (bocete, doină) şi staze armonice ostinate, viscerale. Nu lipsesc din opţiunile sale stilistice serialismul, improvizaţia condusă, muzica de metisaj şi postmodernismul. Extrem de prolific şi mânuitor dibaci al vocii umane, Ţăranu se va orienta în special spre muzica simfonică şi vocal-simfonică, compunând patru simfonii şi alte piese simfonice, printre care se numără complexa Ghirlande (1979), exotica Saramandji (2009), precum şi opusurile polistiliste Baroccoco (2004) şi Bachiana (2018), oratoriul Lăutarul (2012-13) şi operele Secretul lui Don Giovanni (1969-70) şi Oreste-Oedipe (1999-2001). Asemenea prietenului său Pascal Bentoiu, Ţăranu se va adânci în reconstituirea şi orchestrarea unor partituri neterminale ale lui George Enescu: Caprice roumain pentru vioară şi orchestră şi Strigoii (după poezia lui Mihai Eminescu).” (în Dan Dediu, Cu Cornel Țăranu, printre ghirlande și coloane sau stilul ca atom, în Siluete în mișcare, Muzeul Național George Enescu/Editura Muzicală, București, 2021, p.96-97)

 

Figura sa solară și pătrunzătorul său intelect, forța intuiției artistice și darul formulărilor memorabile, toate acestea ne vor lipsi. Ne rămâne însă muzica sa pentru a ne alina durerea și pentru a-l avea în continuare printre noi pe Maestrul Țăranu. Cei care l-am cunoscut în cadrul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor îi aducem un omagiu din suflet și transmitem condoleanțe familiei îndoliate.

 

Dumnezeu să-l odihnească!

 

***

 

S-a stins din viață Maestrul Cornel Țăranu.

Ne-a părăsit un mare compozitor, iscoditor și prolific, profund angajat în cucerirea de noi orizonturi artistice; un om de vastă cultură, un șef de școală – profesor, animator de viață culturală, întemeietor la Cluj a unor adevărate branduri muzicale – ansamblul Ars Nova, festivalul Cluj Modern.

 

Laurii strânși într-o viață rodnică – aureola doctorală, statutul de membru plin al Academiei Române, premiile naționale și internaționale de înalt prestigiu – au întregit firesc și fără pic de emfază personalitatea sa fermecătoare, tinerețea de spirit perpetuă, împodobită cu tonică bună dispoziție și umor, nu arareori ghiduș sau ironic.

 

Pentru toate acestea el ne este de neînlocuit; ne va lipsi tuturor discipolilor săi, tuturor celor din breasla muzicală sau din cercul mai larg al celor împătimiți de cultură, din cel al melomanilor cu gust pentru aventura sonoră.

Fie-i eternitatea ușoară!

 

Adrian Pop