Inhabited – instalație audio-video

Inhabited – instalație audio-video

Sâmbătă, 12 și duminică 13 septembrie, între orele 18,00-20.00, la Pavilion 32, Goethe Institut, veți putea (re)descoperi filmul de dans contemporan INHABITED printr-o imersiune în spațiul său deconstruit într-o instalație video realizată de Smaranda Găbudeanu, Vlaicu Golcea și Răzvan Bumbeș.

Abordarea de tip cinematografic surprinde fiecare mișcare a gândului și a emoțiilor dansatorilor Benno Voorham, Mădălina Dan, Svitlana Pashko, Simona Dabija, Denis Bolborea, Laura Vlad, propunând o coregrafie a spațiilor interioare, potențată de compozițiile sonore semnate de Vlaicu Golcea și Kinga Ötvös. O ”muzică superbă şi care îți intră pe sub piele direct în suflet. Aşa cum şi-au dorit şi creatorii filmului, muzica e locuită de film, dar şi filmul este locuit de muzică, şi nu aş putea concepe să le percep separat. Vaiere stranii, la intersecția dintre senzualitate şi bocet, împreună cu micro-noise-uri rafinate populează fiecare cadru şi fiecare personaj în parte.” (Diana Rotaru, compozitor)

Spațul fizic în care se află fiecare protagonist (”o artă în sine găsirea acestor spații, ce erau parcă din creierul meu”, după cum a remarcat compozitoarea Irina Vesa), pune în lumină un strat diferit al realității și își cere maniera proprie de abordare în imagine și montaj (Răzvan Bumbeș, Daniel Drăgoescu, Tania Cucoreanu).

De la o natură ce dă o stranie senzație de artificial, un pod fantastic cu accente noir – segmentul inHABITED_The Attic a primit o mențiune specială în cadrul Bucharest International Dance Film Festival 2020 pentru că ”reușește să creeze o lume intimă și personală creând legături între vizual, poezie și tărâmuri simbolice.” – la claustrarea unui om-insectă sau imposibiliatea unei despărțiri, filmul nu promite o călătorie detașată, ci o teleportare dintr-o lume în alta, ghidată de zâmbetul malițios al lui Benno.

Dacă după premiera filmului regizoarea Selma Dragoș ne-a mărturisit că a avut senzația aia ”când stai foarte relaxată și încerci să îți imaginezi ce formă ai pe dinăuntru sau ce formă are altcineva, cum se simte altcineva in sine insăsi. Sau cum ar fi să nu fii în tine, ci împrăștiată, firmituri care plutesc și se lipesc de câte ceva”, iar compozitoarea Diana Rotaru că ”am simțit efectiv că intru în capul şi în mintea şi în sufletul Smarandei Găbudeanu şi că încep să explorez”, instalația promite să amplifice aceste experiențe.

Eveniment AREAL organizat cu sprijinul Goethe Institut. Acces gratuit.

Stagiunea Corp este un proiect inițiat de Andreea Belu PFA în parteneriat cu Fundația Gabriela Tudor, IndieBox, Asociația PETEC, Asociația Delazero, Goethe Institut, Centrul Național al Dansului București, Teatrelli – creart.

Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Stagiunea CORP este realizată cu sprijinul Forumului Cultural Austriac, Centrul Ceh, Școala Gimnanială Ferdinand I și Muzeul de Artă Recentă/MARe.

Filmul INHABITED a fost produs de PETEC în cadrul proiectului înLOCUIT/inHABITED finanțat de Ministerul Culturii, partener media Radio România Cultural.