Prezență poloneză de excepție la Festivalul MERIDIAN 2023: HASHTAG şi Tomasz Skweres

În pregătirea Sezonului cultural Polonez-Român din 2024-2025, Festivalul Internațional MERIDIAN 2023 PERSONA găzduieşte două evenimente speciale organizate cu ajutorul partenerului festivalului, Institutul „Adam Mickiewicz”, susținut de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național – Republica Polonă.

 

Ansamblul HASHTAG a fost înființat de flautista Ania Karpowicz în 2013. Specializat în cele mai noi limbaje contemporane, operațiuni culturale (concerte în curțile caselor sau pe stradă), improvizație, educație muzicală (organizând ateliere pentru compozitori şi interpreți) şi promovarea realizărilor artistice ale femeilor, HASHTAG a devenit unul din cele mai energice şi fascinante ansambluri de muzică nouă din Europa, iar proiectele lor, evenimente care nu trebuie ratate. Sub bagheta dirijoarei  Lilianna Krych, HASHTAG va concerta la Bucureşti duminică 5 noiembrie ora 19:30, în Sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti. Acelaşi program, „still in the middle of happening”, va fi susținut la Cluj-Napoca luni 6 noiembrie ora 20:00, în Sala Studio a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”. Programul concertului cuprinde apreciați compozitori polonezi (Agnieszka Stulgińska, Paweł Malinowski, Artur Zagajewski) şi români (Cristian Lolea, Alexandru Ștefan Murariu) din tânăra generație.

 

Virtuozul violoncelist şi compozitor Tomasz Skweres se află la a doua vizită în România. Prim violoncelist al Orchestrei Filarmonicii Regensburg din Germania şi membru al ansamblului de muzică contemporană Risonanze Erranti din München, Skweres este o prezență constantă în cele mai importante festivaluri internaționale de profil, fiind şi recipientul unui număr important de lucrări solo dedicate special lui de către compozitori din toată lumea – cariera solistică fiind dublată de una extrem de activă de creator. „Vers le Ciel Macabre”, programul prezentat la Bucureşti luni 6 noiembrie, ora 17:00, în Sala „Constantin Silvestri” a UNMB, este o călătorie de la lumină la întuneric, de la celest la macabru, de la transparent la visceral. Pornind cu lucrarea „Vers le Ciel” a compozitoarei Sabina Ulubeanu, traseul poposeşte prin muzici scrise de compozitori polonezi, austrieci şi români (Mateusz Ryczek, Gerald Resch, Manuela Kerer, Wolfgang Liebhart, Adrian Pop, Adam Porębski), terminându-se cu „Suita macabră” de Tomasz Skweres, care va fi interpretată vizual de artistul Alexandru Claudiu Maxim.

 

Intrarea este liberă la toate cele trei concerte, în limita locurilor disponibile.

 

Cele două concerte ale ansambului HASHTAG sunt susținute de Institutul Polonez Bucureşti, iar recitalul lui Tomasz Skweres, de către Forumul Cultural Austriac Bucureşti şi IGNM Austria.

 

 

 

***

 

A XVIII-a ediție a Festivalului Internațional MERIDIAN, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din țară, se va desfăşura între 5 şi 12 noiembrie 2023 sub tema „PERSONA”, preponderent în Bucureşti, cu evenimente la Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.

Expoziție itinerantă de măşti cântătoare, concerte camerale, dans contemporan, live electronics, bal mascat performativ, recital de bisuri, teatru instrumental, teatru Nō, concert în Ateneu şi concert în bar, ansamblu coral şi jazz-rock – programul festivalului MERIDIAN – PERSONA pregăteşte un festin sonor eclectic pentru urechile curioase. Programul complet al festivalului: https://snr-simc.org/meridian-festival/.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român

Organizator: Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – prin SNR-SIMC

Parteneri: Universitatea Națională de Muzică din România, Forumul Cultural Austriac, Asociația Art&Co, Institutul „Adam Mickiewicz”, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național – Republica Polonă, Institutul Polonez Bucureşti, IGNM Austria, Ministerul Federal al Artelor, Culturii, Serviciului Public și Sportului – Austria, Pro Helvetia, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, UCIMR, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles”, Goethe-Institut Bucureşti, ARFA, I-auzi una, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Liceul de artă „Ion Vidu” din Timișoara, Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică şi Teatru din Timişoara

Parteneri media: RRC, RRM, CIMRO, BookHub, Actualitatea Muzicală

Imaginea vizuală MERIDIAN 2023 PERSONA: ORDOETCHAO Studio (Ioana Buraga, Vlad Grigore)

 

***

 

Institutul Adam Mickiewicz este o instituție culturală națională a cărei misiune este de a dezvolta și de a comunica aspectul cultural al Poloniei prin inițierea cooperării internaționale și a schimburilor culturale. În ultimii 20 de ani, Institutul a organizat peste 6.000 de evenimente culturale cu aproape 55 de milioane de participanți. Institutul a desfășurat proiecte în țări precum Regatul Unit, Statele Unite, Rusia, Israel, Germania, Turcia, Brazilia, Benelux, Coreea, Japonia, precum și China, dobândind astfel o experiență unică de lucru într-un amestec de culturi, viziuni ale lumii și tradiții. Relațiile dezvoltate și menținute de-a lungul anilor cu instituții și festivaluri importante din întreaga lume au permis artiștilor polonezi să ia parte la proiecte care au loc în 70 de țări de pe 5 continente.

 

Cadrul de program al Institutului pentru perioada 2020-2023 se referă la o colecție de valori unice ale culturii poloneze, modelate de secole de tradiții creștine, de puternice rădăcini europene, de poziția geografică, de istoria secolelor XIX și XX, precum și de transformarea Poloniei. Grație acestor valori, ce echilibrează noțiunile de comunitate și individ, cultura poloneză este remarcabilă și puternică. Punctul de referință pentru promovarea culturii poloneze în străinătate se bazează pe cinci piloni: Relații, Empatie, Valori, Cunoaștere & Dezvoltare și Pasiune & Misiune. De asemenea, institutul publică portalul web Culture.pl, cu actualizări zilnice privind cele mai interesante evenimente referitoare la cultura poloneză din întreaga lume.