REZONANȚE: Sunete (d)in Tranzit

Pe 10 octombrie, de la ora 19:00, are loc la Casa Tranzit, fosta sinagogă de pe Barițiu 16, al doilea concert din seria REZONANȚE – Procese colaborative, cercetare, producție.

Ferencz Áron, un creator muzical și educator multi-instrumentist, cu o practică axată pe percuție, și-a luat sacul de dormit și s-a mutat pentru câteva zile la Casa Tranzit, pentru o explorare muzicală a spațiului. Singurul instrument pe care le-a avut la dispoziție au fost un recorder. În timpul zilei a fost acompaniat de Orbán Eszter, o fotografă și o artistă mixed-media, cu baza în școala de cinematografie, care a înregistrat videografic întregul proces. Astfel, compoziția concertului din 10 octombrie se naște exclusiv din sunetele și luminile pe care le oferă spațiul. Într-o a doua etapă a procesului de lucru, celor doi artiști li s-a alăturat Wurk Ikona, specialist în video-art și proiecții, materiale și Yammada, un excelent cunoscător al tehnicii audio. Wurk a lucrat îndeaproape cu Eszter pentru a adapta în mod site specific materialul video prelucrat prin proiecții. Într-un proces complementar, Yammada a studiat împreună cu Áron particularitățile sonore ale clădirii pentru a proiecta aranjamentul sistemului de sunet, ținând cont de specificul fizic și acustic al Casei Tranzit.

Bilete: https://eventbook.ro/theater/bilete-sunete-d-in-tranzit


Artiștii:

Ferencz Áron este un muzician „care trăiește și respiră pentru sunet, instrumente și tot ce este muzical”. Se bucură să trăiască într-o perioadă în care atât de multe instrumente uluitoare ale artei sunetului pot fi accesate la calitate înaltă și se dedică împărtășirii muzicii care îi aduce bucurie.


Orbán Eszter este interesată de povestirea vizuală, caută să surprindă momente care invită privitorii să vadă frumusețea din viața de zi cu zi. Îmbinând fotografia tradițională cu tehnici recente, Eszter caută să pună în prim plan dimensiunea narativă a practicii sale vizuale.


Kazuhiro Yamada este un designer japonez de la Kannoaudio, o companie care construiește sisteme de sunet. Yamada s-a mutat la Cluj și, împreună cu fiul său Katan, a dezvoltat o practică futuristă de proiectare a sistemelor de sunet cu o inginerie site specific.

Wurk Ikona este un artist vizual cu experiență în fotografie, multimedia structurală și light design. Concentrându-se pe compoziții emergente prin studii spațiale și optice, el își propune să creeze spații imersive, în care poziția spectatorului și cadrul în care acesta “participarea” trebuie negociate.


Misiunea REZONANȚE – Procese colaborative, cercetare, producție. este susținerea studiului, producției și promovarea muzicii contemporane. Dezvoltăm totodată producția de muzică nouă printr-un exercițiu colaborativ, ce unește scena locală de muzică contemporană cu circuitele naționale și internaționale, prin crearea unui cadru de dialog între muzicieni clujeni și artiști internaționali.

Echipa de organizare:
Lorand Maxim / curator; Jasmina Cloșcă / manager proiect; Seprődi Attila / coordonator program; Ákos
Török / designer grafic, coordonator tehnic și sunetist; Noémi Magyari / responsabil financiar; Sofia Iulia Nelega / videograf; Roland Váczi / fotograf; Octav Avramescu, Theodor Constantiniu, Könczei Csilla / consilieri artistici.
_______________________
Evenimentul are loc în cadrul unui program aniversar, care celebrează cei 27 de ani de activitate ai Casei Tranzit. Apărută în 1997, Casa Tranzit este primul exemplu din România în care valoarea istorică și simbolică a unei foste sinagogi este readusă în atenția publică prin crearea unui centru cultural
independent. Misiunea noastră este de a pune clădirea în circuitul public, recondiționând și îngrijind ansamblul arhitectural precum și cultivând memoria locului. Acest lăcaș este un memento pentru consecințele extreme ale excluderii sociale, un spațiu reumplut în permanență cu noi conținuturi, dând ocazia reinterpretărilor continue ale modelelor de conviețuire posibile. Programul poate fi accesat pe facebook (https://fb.me/e/2n2M2bQwk) și pe site-ul nostru: https://tranzithouse.ro/.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Bethlen Gabor Alapitány și Fundatia Communitas. Proiectul nu reprezinta in mod necesar poziția finantatorilor. Aceștia nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.