SPLASH!avangardă #1 / SOUNDS TO GO (around the world)

Pentru amatorii de aventuri sonore, de muzici altfel, de experiment, de inovație şi de tărâmuri nebătătorite, o veste bună: marți 16 mai, ora 19:00, debutează seria SPLASH!avangardă, realizată de/la I-AUZI UNA (Bărăției 33), serie inițiată de Silviu Dancu şi coordonată de compozitoarea Diana Rotaru.

 

SPLASH!avangardă îşi propune să promoveze muzicile cu terminologie ineficientă, care sunt mereu definite cu „slash-uri”: muzică contemporana / de avangardă / experimentală / cameral-orchestrală / „clasic-contemporană”. Înlocuim „Slash” cu „SPLASH!” pentru că, până lămurim problema cu terminologia, vrem să facem muzică, punct.

 

Debutul seriei va fi realizat de proiecția filmului de animație 3D SOUNDS TO GO (around the world), creație a artistului video Alexandru Claudiu Maxim împreună cu compozitoarea, muzicologul şi performerul Irinel Anghel (curator). SOUNDS TO GO ghidează publicul într-o călătorie audio-video în jurul lumii în aproape 80 de minute, cu un sound-tasting de muzici electronice de avangardă din 13 țări diferite.

 

Intrarea este liberă!

 

 

Traseu:

România | Irinel Anghel – “Entering the Metaverse on High Heels. In search of Marilyn Monroe”
Austria | Alisa Kobzar – “rechtschreibung”
Insulele Feroe | Lasse Jæger – “Killin’ Kind”
Serbia | Svetlana Maraš – “Two kinetic studies: Kinetic study no.1”
Beijing | QI Mengjie (Maggie) – “The Road to Krakow”
Elveția | Sachie Kobayashi – “Jeux.1.11 – Les cieux roulent des yeux”
SUA | Eric Moe – “leave but don’t leave me”
Regiunea Flamandă | Valery Vermeulen – “Mikromedas”
Taiwan | Fang-Wei Luo – “Sound of Desolation”
Olanda | Danny de Graan – “Geometric Vibrations”
Croația | Ivana Kiš – “Galijot”
Letonia | Linda Leimane – “Cadavre Exquis III”
Suedia | Paulina Sundin – “Med lekande kval”, Patric Simmerud – “The Scream and Beyond”

 

Sounds to go (around the world) este un proiect dedicat Centenarului SIMC (Societatea Internațională pentru Muzică Contemporană, cea mai veche şi amplă rețea din lume care încurajează, susține şi promovează muzica nouă). Premiera proiectului a avut loc în ce-a de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional MERIDIAN (noiembrie 2022), a cărei temă „ATLAS” a fost orientată în jurul conceptului de CĂLĂTORIE – fie prin diverse părți ale globului, fie prin diverse curente şi tendințe estetice.

 

MERIDIAN-ATLAS a luat în 2022 premiul Radio România Cultural pentru eveniment de excepție, categoria MUZICĂ.

 

Alexandru Claudiu MAXIM:

 

Sunt artist vizual și editor video. Sunt atras de absurd, ironie sau alte emoții puternice care mă provoacă în acest nivel de densitate numit generic “uman”. Lucrările mele vorbesc în general despre trei aspecte principale:

  • Imposibilitatea evitării morții și cum devine din ce în ce mai puțin relevant subiectul în imaginarul contemporan, deși în această privință nu s-au schimbat decât idealuri.
  • Trecerea timpului și alegerea de a-l trăi între zgomot sau liniște, abundență sau nimic, fiecare dintre aceste concepte având propriile reprezentări și inter-dansuri.
  • Iubirea ca o formă de a fi prezent constant.

Sunt membru în grupul artistic Pastila Roz, alături de Beaver și Marian Codrea. Impreuna am creat Art Machine, singurul vending machine de arta contemporana din Romania.

 

Irinel ANGHEL:

 

A absolvit cursurile Liceului de Muzică George Enescu din București, secţia pian (1988) şi pe cele ale Universităţii de Muzică din București, secţia Muzicologie (1994) şi secţia Compoziție (1996). Are un master în Muzicologie (1995) şi în Compoziţie (1997) și este doctor în ştiinţe muzicale din 2003 și absolventă a programului postdoctoral (MIDAS) în cadrul UNMB (2013).

 

Creaţia ei este compusă din lucrări instrumentale, muzică de cameră, electronică, lucrări simfonice şi muzică de teatru. Din 2008, activitatea ei este dedicată proiectelor interdisciplinare, hibride, de fuziune și performance art-ului. Este adepta artei experiențiale cu detente suprarealiste.