MUZICA SPECTRALĂ & IMPROVIZAȚIE ELECTRO-ACUSTICĂ

C O M U N I C A T   D E   P R E S Ă
03.11.2023

MUZICA SPECTRALĂ & IMPROVIZAȚIE ELECTRO-ACUSTICĂ
masterclass și întâlnire-concert | 6, 7 și 8  noiembrie | Zilele Tranzit XXVI Rezonanțe
În 2023, Iancu Dumitrescu și Octav Avramescu revin la Casa Tranzit pentru un masterclass dedicat muzicienilor interesați de practici para-academice pentru experiment electroacustic și tehnici instrumentale extinse. Atelierul este deschis studenților și alumnilor conservatorului, dar și profesioniștilor si muzicienilor autodidacți; tuturor celor interesați de studiul muzicii și de practica colaborativă. Totodată masterclass-ul e deschis auditoriului. Muzicologii, jurnaliștii și criticii de muzică precum și persoanele pasionate de filosofie, în special de fenomenologie, și interesate de cum acest câmp de studiu oferă perspective noi asupra domeniului muzical, sunt bine veniți la atelier.

Rezultatele masterclass-ului vor fi prezentate într-o întâlnire-concert, în 8 noiembrie de la ora 20.00.

PROGRAM
06 noiembrie // 10.00 – 13.00 – atelier
07 noiembrie // 10.00 – 13.00 – atelier
08 noiembrie // repetiții – programul va fi stabilit cu participanții.
08 noiembrie // 20.00 – întâlnire-concert
Iancu Dumitrescu s-a născut la Sibiu. A studiat pianul și compoziția la București, printre profesorii săi numărându-se Florica Muzicescu și Alfred Mendelssohn, care i-a făcut cunoștință cu muzica lui Schönberg și Webern, în trecut interzisă ca artă degenerată de către naziști, și cunoscută relativ târziu în România. Ulterior a studiat dirijare și filosofie cu Sergiu Celibidache, care l-au condus pe Dumitrescu înspre a se apleca asupra fenomenologiei muzicale. Opera sa conține un număr mare de lucrări pentru solo instrumental și ansambluri, muzică electroacustică și electronică.
Internațional, muzica lui Iancu Dumitrescu e cel mai adesea asociată cu o școală spectrală specific românească din anii 60-70, cunoscută tardiv în vest. Prin interesul față de transformările timbrului, muzica lui Dumitrescu a putut fi asociată cu cea a colegului său, Horațiu Rădulescu, dar și cu cea a școlii spectrale franceze sau a lui Giacinto Scelsi. Dumitrescu își mai descrie producția muzicală și ca „acusmatică”, dar refuză orice filiație directă. La mijlocul anilor 60 e printre fondatorii studioului de muzică electronică de la Conservator, iar în 1976 a fondat Ansamblul Hyperion, descris ca „grup multimedia dedicat muzicii experimentale” – un proiect de o viață dedicat colaborării cu muzicieni de formare academică și non-academică. Pentru ei a compus acompaniamente electronice și alături de acest ansamblu a înregistrat lucrările sale și a numeroși colaboratori. Înregistrările sunt păstrate de propria sa casă de discuri, Edition Modern, în peste 40 de CD-uri create de la înființarea acesteia, în 1990. Dumitrescu a activat totodată ca jurnalist muzical (înainte de 1989) și ca organizator de concerte. După 1989 fondează și conduce ca director artistic al festivalurilor internaționale: Acousmania – Festival Internațional de Muzică Electronică și Asistată de Computer; Musica Nova; Musica Viva; Festivalul Internațional de Muzică Spectrală și al Spectrum XXI, desfășurat anual în trei capitale europene. În aceste calități, a scris despre și colaborat cu principalii interpreți și compozitori de muzică contemporană din România din ultimii 50 de ani.
Are un interes constant în colaborarea cu tineri artiști și a condus ateliere de inițiere în muzica sa în numeroase contexte, de masterclasses la universitățile Harvard, US sau Goldsmiths, UK, la spații independente precum Carol 53 sau Malmaison, în București și Casa Tranzit, în Cluj.
Octav Avramescu e membru fondator al Asociației Jumătatea plină și din 2009 a lucrat la numeroase proiecte dedicate experimentului sonor prin audiții, concerte, conferințe, ateliere, lansări, instalații, etc., în cadrul inițiativelor Sâmbăta Sonoră, Săptămână Sunetului, Semisilent, PFA Orchestra, Unearthing the music, Redescoperind Muzica. A promovat recent masterul Tehnologii multimedia pentru producţia în domeniul audiovizualului de la Politehnica București, dar a urmat înainte studii de literatură și istorie în Franța și Canada. Ocatv Avramescu olaborează din 2015 cu Iancu Dumitrescu pentru organizarea de concerte, prezentări și a participat la mai multe live performances, considerând aceste experiențe importante pentru câmpul său de interes.
Participarea este gratuită, dar puteți sprijini Casa Tranzit cumpărând un bilet de susținere (https://eventbook.ro/hall/casa-tranzit-cluj-napoca) sau alăturându-te susținătorilor Patreon: patreon.com/user?u=36441337 Casa Tranzit se numără printre pionierii mișcării independente, fiind unul dintre cele mai longevive centre culturale din România – un spațiu deschis, un loc de întâlnire, un demers colaborativ transgenerațional, un promotor al plurilingvismului și convivialității. Reziliența acestui spațiu se datorează celor mulți care au contribuit pe parcursul a 26 de ani cu muncă, idei, grijă și resurse.  Contribuția ta ne ajută să mergem mai departe!

Programul face parte din proiectul REZONANȚE – Colaborări transnaționale în muzica contemporană. Misiunea noastră este de a promova și difuza producții muzicale contemporane regionale și internaționale.

Acest proiect este co-finanţat de Fundația Communitas și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Evenimentul are loc în cadrul Zilelor Tranzit XVVI. Programul celebrează aniversarea de 26 de ani a Casei Tranzit și se desfășoară în perioada 18 octombrie – 16 noiembrie.
Apărută în 1997, Casa Tranzit este primul exemplu din România în care valoarea istorică și simbolică a unei foste sinagogi este readusă în atenția publică prin crearea unui centru cultural independent. Misiunea noastră este de a pune clădirea în circuitul public, recondiționând și îngrijind ansamblul arhitectural precum și cultivând memoria locului. Acest lăcaș este un memento pentru consecințele extreme ale excluderii sociale, un spațiu reumplut în permanență cu noi conținuturi, dând ocazia reinterpretărilor continue ale modelelor de conviețuire posibile.
Sărbătorim aniversarea de 26 de ani prin muzică, spectacole, mese rotunde și lansări de carte și un segment retrospectiv al celor 26 de ani! Programul poate fi accesat pe Facebook (https://fb.me/e/1myXoz74d) și pe site-ul nostru: https://tranzithouse.ro/.

Website
Facebook
Instagram