SILENCE: Anatomia liedului

𝐈̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐞 𝐓𝐮𝐫𝐧𝐞𝐮𝐥 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐒𝐢𝐥𝐞𝐧𝐜𝐞. 𝐀𝐧𝐚𝐭𝐨𝐦𝐢𝐚 𝐥𝐢𝐞𝐝𝐮𝐥𝐮𝐢 > 𝟗 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞”
Derularea proiectului „Silence. Anatomia liedului > 9 perspective” intră, în 14 octombrie 2022, în faza recitalurilor cu public. Acestea vor avea loc în Franţa, Germania şi în România, până în 24 octombrie. 𝐒𝐨𝐩𝐫𝐚𝐧𝐚 𝐋𝐚𝐮𝐫𝐚 𝐓𝐚̆𝐭𝐮𝐥𝐞𝐬𝐜𝐮 𝐬̧𝐢 𝐩𝐢𝐚𝐧𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐀𝐧𝐚 𝐆𝐢𝐮𝐫𝐠𝐢𝐮-𝐁𝐨𝐧𝐝𝐮𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐝 𝐬𝐞𝐫𝐢𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟏𝟒 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, ora 20.00, 𝐥𝐚 𝐓𝐡𝐞́𝐚̂𝐭𝐫𝐞 𝐛𝐲𝐳𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝐥’𝐇𝐨̂𝐭𝐞𝐥 𝐝𝐞 𝐁𝐞́𝐡𝐚𝐠𝐮𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐏𝐚𝐫𝐢𝐬, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐚 𝐩𝐞 𝟏𝟕 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐞𝐯𝐨𝐥𝐮𝐞𝐳𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚̆ 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭̧𝐢 𝐥𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 „𝐂𝐚𝐫𝐥 𝐯𝐨𝐧 𝐎𝐬𝐬𝐢𝐞𝐭𝐬𝐤𝐲” 𝐝𝐢𝐧 𝐎𝐥𝐝𝐞𝐧𝐛𝐮𝐫𝐠, 𝐆𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚, de la ora 19.30. 𝐈̂𝐧 𝟏𝟗 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐨𝐢 𝐥𝐞 𝐯𝐚 𝐚𝐬𝐜𝐮𝐥𝐭𝐚 𝐥𝐚 𝐒𝐚𝐥𝐚 „𝐇𝐞𝐧𝐫𝐢 𝐂𝐨𝐚𝐧𝐝𝐚̆” 𝐚 𝐏𝐚𝐥𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐈𝐚𝐬̦𝐢, 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟕:𝟎𝟎; 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐚 𝐭𝐮𝐫𝐧𝐞𝐮𝐥 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐞 𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐞𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̧𝐭𝐢, 𝐩𝐞 𝟐𝟒 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟗:𝟎𝟎, 𝐥𝐚 𝐒𝐚𝐥𝐚 „𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐞 𝐄𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮” 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚̆.
Laura Tătulescu şi Ana Giurgiu-Bondue prezintă, cu acest prilej, lucrările incluse pe compact-discul „Silence”, ale cărui înregistrări au fost realizate în luna august, la Sala Radio din Capitală, cărora li se vor adăuga piese compuse special pentru acest turneu, precum și piese pentru pian solo. Este vorba despre lieduri semnate de compozitori români de referinţă, moderni şi contemporani, autori de mare valoare începând cu George Enescu, trecând prin creaţiile compozitorilor Paul Constantinescu, Mihail Jora, Theodor Grigoriu, Paul Constantinescu, Felicia Donceanu, Carmen Petra Basacopol, Violeta Dinescu, Myriam Marbe, Tiberiu Olah, Sabin Drăgoi, Nicolae Coman pentru a ajunge la Adina Dumitrescu și Cătălin Crețu, ale căror lucrări vor fi prezentate în primă audiție absolută.
Albumul Silence, ce va fi lansat în timpul turneului, reprezintă o iniţiativă singulară în peisajul discografic românesc şi are ca scop aducerea în atenţia unui public cât mai larg a unei întregi suite de lucrări de mare valoare, muzicală şi din perspectiva versurilor, din repertoriul de lied, concentrate în jurul temei tăcerii, demersul propunându-şi, în acelaşi timp, să pună în lumină accesibilitatea acestui gen. 𝐓𝐞𝐱𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐥 𝐂𝐃-𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐌𝐨𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐈𝐬𝐚̆𝐜𝐞𝐬𝐜𝐮 𝐋𝐮𝐩, 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜𝐨𝐥𝐨𝐠 𝐬̦𝐢 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐞𝐦𝐢𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐥𝐚 𝐑𝐚𝐝𝐢𝐨 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚𝐥.
𝐋𝐚𝐮𝐫𝐚 𝐓𝐚̆𝐭𝐮𝐥𝐞𝐬𝐜𝐮
După obținerea diplomei de licență, soprana româno-americană Laura Tătulescu a absolvit cursurile de master ale Universității Naționale de Muzică din București, interpretând rolul Marguerite din opera Faust de Gouno pe scena Operei Naționale din capitală. La numai 24 de ani, devenea cea mai tânără membră a prestigiosului ansamblu de solişti al Operei de Stat din Viena. În stagiunea 2005-2006, a primit singurul Premiu „Uli Maerkle” acordat vreodată pentru cel mai promițător tânăr debutant la Opera de Stat din Viena din acel an. În 2008, Laura Tătulescu a apărut pentru prima dată pe scena Operei din Los Angeles, iar un an mai târziu a devenit solistă la Opera de Stat Bavareză din München. În decursul carierei sale a cântat sub bagheta unor dirijori celebri precum Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Danielle Gatti, Kent Nagano sau Andris Nelsons. A fost invitată să susțină spectacole şi concerte pe scene de prestigiu, Opera Națională Engleză, Opera din Seattle, Florida Grand Opera, Gewandhaus din Leipzig şi Opera Națională din Tokyo fiind doar câteva dintre instituţiile cu care a colaborat. Repertoriul abordat de Laura Tătulescu se remarcă prin diversitatea stilurilor și a genurilor abordate, pornind de la Rameau, Mozart, Rossini, Poulenc, Debussy, Britten și ajungând până la operă contemporană și un vast repertoriu vocal-simfonic și de lied.
𝐀𝐧𝐚 𝐆𝐢𝐮𝐫𝐠𝐢𝐮-𝐁𝐨𝐧𝐝𝐮𝐞
Compozitoare și pianistă, Ana Giurgiu-Bondue a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București și s-a perfecționat apoi la Conservatorul din Lille, la Conservatorul din Paris-Saclay şi la Universitatea Paris IV, Sorbonne. În anul 2007 a obținut titlul de doctor al Universității Naționale de Muzică din București. A colaborat cu Centrul de Muzică Barocă din Versailles, în calitate de clavecinistă, și cu Operele din Dijon, Lille și Paris, ca pianistă. Ana Giurgiu-Bondue a compus muzica unor filme documentare difuzate de Radio France și TV5 Monde, precum şi lieduri, partituri orchestrale, corale şi camerale. De asemenea, a scris lucrări la comanda Cvartetului Elipsos și a Festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi. Partitura sa Carillon pour Forqueray a fost înregistrată de clavecinista Michèle Dévérité pe discul Forqueray ou les tourments de l’âme, album ce a primit distincția Diapason d’Or. Ana Giurgiu-Bondue este membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și a SACEM Franța. Din anul 2005 este stabilită în Franţa şi activează ca profesoară la Conservatorul din Senlis.
„Silence. Anatomia liedului > 9 perspective” – Proiect al Asociației „Opus”, co-finanțat de AFCN.
Parteneri: Asociația Noesis, Universitatea „Carl von Ossietsky” din Oldenburg, Sophie Drinker Institut din Bremen, „Mariann Steegmann Foundation”, Universitatea Națională de Muzică din București, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Radio România Muzical.