Tabăra de creație “Vacanțele Muzicale” – Piatra Neamț 2022

Tabăra de creație Vacanțele Muzicale Piatra Neamț

Centrul pentru Arte și Cultură Carmen Saeculare organizează în perioada 3 iulie-7 iulie tabăra de compoziție din cadrul Vacanțelor Muzicale Piatra Neamț, avându-i drept mentori pe dr. Diana Rotaru (București), dr. Alexandru Ștefan Murariu (Cluj) și dr. Irinel Anghel (București). Pe perioada a 3 zile de activități, studenții invitați vor putea asista la conferințe pe tematici diverse și vor beneficia de feedback-ul celor 3 mentori. Cazarea și masa sunt asigurate de sponsorii proiectului. Data limită de inscriere este 10 iunie, desfășurătorul și detalierea activităților pot fi consultate în documentul PDF atașat. Numărul total de locuri disponibile este de 10, persoanele interesate pot solicita informații suplimentare la nr. 0758285154 sau pe adresa de e-mail danamihordea@gmail.com.

 

Taberele de compoziție desfășurate la Piatra Neamț între anii 1970/1980 în cadrul Vacanțelor
Muzicale au reprezentat pentru cultura românească un spațiu de efervescență intelectuală, o enclavă de liberă exprimare într-un climat ideologic ostil. Aceste tabere au găzduit de-a lungul a două decade personalități precum Myriam Marbé, Aurel Stroe, Ștefan Niculescu etc. și au facilitat accesul la informație al tinerilor studenți de la clasele de compoziție din principalele centre universitare. Actualul proiect își propune să valorifice capitalul de imagine al fostei tabere de compoziție de la Piatra Neamț și să reînnoade tradiția acesteia într-o primă ediție aniversară dedicată lui Aurel Stroe, având drept invitați 3 mentori din București respectiv Cluj și 10 studenți din cele două centre.

 

Program de activitati*:

 

Luni 4 iulie

Diana Rotaru – Foto Florin Ghenade

10:00-13:30 | Conferință dr. Diana Rotaru

partea I-a: Prezentarea creației proprii. Hipnagogie şi distorsiune. Folclor imaginar

partea a a II-a: Aurel Stroe: Forma morfogenetică, multimobile şi implozia structurală. Studiu de caz: Concertul pentru saxofon “Prairie, Prières”

17:00-19:30 | Sesiune de feedback cu cei 3 mentori

 

 

 

Marti 5 iulie

Alexandru Ştefan Murariu

 

10:00-13:30 | Conferință dr. Alexandru Ștefan Murariu

partea I-a: Muzică și spațiu, aspecte în creația universală – aplicații în creația proprie.

partea a II-a: Pastor(al) în muzica românească: Adrian Pop, Aurel Stroe

 

17:00-19:30 | Sesiune de feedback cu cei 3 mentori

 

 

 

 

Miercuri 6 iulie

Irinel Anghel

10:00-13:00 | Conferință dr. Irinel Anghel

partea I-a: Improvizația muzicală. Aspecte ale indeterminării. Tehnica ascultării active. Creația vie, spontană, a momentului prezent.

partea a II-a: Exerciții de improvizație

 

16:00-17:30 | Jam session ghidat de cei trei mentori

18:30-19:30 | Round table cu public

 

*organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica programul