FICȚIUNI SONORE 2023

Image and Sound are bucuria de a anunța programul FICȚIUNI SONORE – proiecții de film mut, muzică live, dialoguri – ce se va desfășura în perioada 29 august-25 septembrie, în București la Apollo 111 Teatrul, și în Cluj-Napoca, la cinema ARTA.

 

Lansat exclusiv online în 2021, FICȚIUNI SONORE continua obiectivele asumate prin proiectele anterioare (Possible Sounds of Early Cinema, Short Sounds) anume, reactivarea interesului pentru cinemaul mut românesc, susținerea scenei locale de muzică experimentală și, unu plus unu, „provocarea” clasicului acompaniament muzical. Însă arhiva națională de film pre-sonor nu e nici pe departe fără sfârșit, așa cum părea la început, când doar frunzăream listele ANF. Programul debuta cu două filme fără sunet – filme realizate ulterior apariției sunetului în România, însă ale căror benzi sonore au fost pierdute de-a lungul timpului sau nu au fost produse niciodată – digitalizate pentru prima oară cu sprijinul Arhivei Naționale de Film, și – pentru a înțelege contextul istoric – cu o serie de dialoguri cu critici și istorici de film. Referitor la muzică, selecția artiștilor s-a realizat în strânsă legătură cu filmele propuse, mai bine zis, genul, subiectul, „istoria” din jurul filmului, dar și starea materială indică un tip anume de narațiune sonoră, chiar și autorul potrivit dacă luăm în considerare personalitatea, biografia și activitatea profesională a artistului. Pe unde am nimerit-o, pe unde, nu, cert e că uneori am ieșit din zona muzicii experimentale, fiind mai aproape de ideea de expriment în sunet și practici atipice în muzica contemporană.

 

În sfârșit, în 2023 încheiem proiectul cu o serie de proiecții de film însoțite de muzică – contemporană și experimentală – live, prezentând publicului cinci lungmetraje și mediumetraje de ficțiune din arhiva românească de film mut și fără sunet, realizate între anii 1912-1945 și curatoriate de criticul de film Călin Boto: „Independența României” (r. Grigore Brezeanu, 1912), „Bătrânul infanterist și fiul său, husarul” (r. Mihaly Fekete, 1917), „Din grozăviile lumii” (1920), „O noapte de pomină” (r. Ion Şahighian, 1939), „Cetatea fermecată” (r. Marin Iorda, 1945). Filmele sunt re/interpretate sonor de compozitori și muzicieni apreciați atât în țară, cât și în afară: Abator Industries, Irinel Anghel, Iancu Dumitrescu & Co. (orchestră: Octav Avramescu, Andrei Kivu, Mihai Codrea, Sânziana Dobrovicescu, Ciprian Ghiță, Călin Grigoriu), Micleușanu M., Sillyconductor. Proiecțiile vor fi urmate de discuții axate pe componenta sonoră a proiectului, între artiști și invitați cu o activitate relevantă în jurul muzicii și al sunetului în România: Octav Avramescu, Ion Dumitrescu, Miron Ghiu, Ciprian Ocean, Anamaria Pravicencu, Sabina Ulubeanu. Curator sonor: Elena Dobîndă.

 

 

„Încă o dată, o selecție de filme de ficțiune realizate între 1912 și 1945, perioadă în care a face cinema părea împotriva firii socio-economice a României – cinema de orice fel, cu atât mai puțin de ficțiune, și mai puțin de lungmetraj; începând cu Independența României (r. Grigore Brezeanu), epopeea istorică care a fost și primul lungmetraj românesc de ficțiune, și până la Cetatea fermecată (1945), fantezia camp neterminată a lui Marin Iorda, fiecare dintre filmele românești selectate este o împotrivire fascinantă. Acestea fiind spuse, două dintre ele, al lui Mihaly Fekete, respectiv Jenő Janovics, au fost făcute în Transilvania, la Cluj, pe timpul războiului și mai apoi al tranziției – așadar într-un colț de imperiu unde cinemaul devenise deja o industrie.

 

Online sau off-, proiectele noastre ni s-au părut întotdeauna de scurtă durată publică. Au trecut doi ani de când Ficțiuni sonore s-a întâmplat numai online din cauza pandemiei și acum ne bucurăm să îl putem face din nou, pe bune, în București și Cluj: aceste filme deschid istorii și ecrane nesperate, însă de acum indispensabile înțelegerii cinemaului românesc.” (Călin Boto, critic și curator de film)

 

 

Accesul la evenimente se va face pe bază de bilet:

 

București – https://eventbook.ro/program/fictiuni-sonore-bucuresti?fbclid=IwAR1vwLIGxtkLYQcR_oV9YnFkFLhAdrGd3ukeLJaMwJN0qTBQ6e7RhHNx-Mg

 

Cluj – https://eventbook.ro/program/fictiuni-sonore-cluj?fbclid=IwAR3lI3nzQnfvsPDcsjTmmN8QoeeP-hb-jNrs7jtT8-Ebx3DhcfUBSDKxjio

 

Programul evenimentelor poate fi accesat și pe Facebook events:

 

București – https://www.facebook.com/events/837525447986545/837525457986544

 

Cluj – https://www.facebook.com/events/3578840575773079/3578840595773077

 

Proiect realizat de Image and Sound. Partener: Cinema ARTA. Cu sprijinul: Arhiva Națională de Filme, Apollo111, PRISMA Film. Parteneri media: Revista Zeppelin, Films in Frame, ISCOADA, CIMRO – Centrul de Informare Muzicală din România, Revista GOLAN, Radio România Cultural, Iqads, Radio România Muzical.

 

Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.