INTERVIU: Gabriel Mălăncioiu (ATEM)

Am avut distinsa plăcere de a îl intervieva pe conf. univ. dr. Gabriel Mălăncioiu, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România dar și al organizațiilor internaționale Vox Novus (SUA), La Villa des Compositeurs (Franța/Italia), Temp’ora (Franța), Access Contemporary Music (SUA) etc. În prezent, compozitorul Gabriel Mălăncioiu are o activitate intensă pedagogică în cadrul Universității de Vest din Timișoara unde predă Tehnici moderne de compoziție, orchestrație și analize muzicale. Activitatea sa presupune și participarea în cadrul festivalurilor/concursurilor cu rolul de a pune în valoare compozitorii contemporani ai tinerei generații.


În legătură cu proiectul Votex Sonique, de unde ideea de a aduna compozitori din diferitele părți ale lumii?

 Gabriel Mălăncioiu: Ideea acestui concert s-a născut ca urmare a unui moment aniversar, aniversarea lui George Crumb (n. 1929) – 90 de ani de viață iar Jonathan Harvey (1939-2012) dacă nu s-ar fi stins din viață ar fi avut aniversarea de 80 de ani. Deci acesta a fost „punctul” de plecare și după aceea ceilalți compozitori au fost aleși astfel încât să se integreze unei tematici care vizează cumva transcendența, pentru că aceasta este/a fost o preocupare constantă în creația lui Crumb sau a lui Jonathan Harvey.

Având în spate o activitate intensă compozițională, ce sentimente aveți cănd vă audiați compozițiile propii?

G.M.: Sigur, e o mare plăcere să îți auzi lucrările, mai ales cănd sunt interpretate foarte bine și e o nerăbdare în a vedea dacă lumea pe care ți-o imaginezi se și concretizează fizic, așa cum ți-ai imaginat-o. Asta nu înseamnă că nu se poate ca unii interpreții să aibă idei pe care eu nu le-am avut și care să îmbogățească de fapt lucrarea respectivă.[…] Se poate și întâmpla să nu fie pe măsura așteptărilor tale, dar am avut norocul de-a avea interpreți foarte buni și asemenea momente negative să fie puține, dar asta cred că se întâmplă la orice compozitor. 

Cum vedeți evoluția tinerelor generații de compozitori? 

G.M.: Eu cred că noi avem acum o generație foarte bună. În sintagma aceasta, „tineri compozitori”, nu mai știu unde mă plasez eu la momentul acesta, dar dacă ne referim la generația până la 30 de ani, să zicem, există nume deja importante, consacrate. Compozitori care au luat premii importante, precum Sebastian Androne (Bucureşti) sau Alexandru Murariu (Cluj) și văd că există o generație foarte bună la UNMB din care face parte, de pildă, Sânziana Dobrovicescu.

Interviu realizat de Nicoleta Cîrstea (25 mai 2019)