“La piaţă” de Mihail Jora şi “Revuluţia” de Adrian Iorgulescu, premieră la ONB, pe 1-2 iulie, cu susţinerea UCMR

Dipticul “La piaţă” şi “Revuluţia”, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, va avea premiera sâmbătă, 1 iulie, de la ora 18:30, pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Un al doilea spectacol va avea loc duminică, 2 iulie, de la aceeaşi oră. Premiera beneficiază de susţinerea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. În rolurile principale Conu Leonida -Valentin Racoveanu / Andrei Petre, Efimiţa – Andreea Iftimescu / Sorana Negrea, Safta – Stanca Maria Manoleanu / Daniela Cârstea, împreună cu soliştii, baletul şi orchestra Operei Naţionale Bucureşti. Bilete sunt disponibile pe http://tickets.operanb.ro/ şi la casa de bilete a Operei.

 

Acest spectacol, cu dirijorul Cristian Mandeal la pupitru, pune faţă în faţă două universuri, cele reprezentate de “La Piaţă”, primul balet românesc, compus de Mihail Jora, şi opera “Revuluţia”, de Adrian Iorgulescu, în regia lui Alex Nagy, coregrafia Sandrei Mavhima şi scenografia Andreei Koch.

 

Dirijorul Cristian Mandeal: Lucrarea lui Adrian Iorgulescu, “Revuluţia”, are o muzică aproape postmodernistă. Deşi extrem de densă din punct de vedere muzical, este, totuşi, inteligibilă şi cred că şi accesibilă unui public care se doreşte a fi deschis. Se desfăşoară într-o singură respiraţie, muzica se organizează de la început până la sfârşit într-un tot unitar. De altfel, lucrarea este străbătută de câteva motive muzicale care se repetă în varii situaţii de-a lungul întregii opere, fapt care dă o unitate de limbaj întregii lucrări. Pe de altă parte, baletul “La piaţă” de Mihail Jora este primul balet mare din muzica românească şi primul care a şi supravieţuit de-a lungul timpului. Este o muzică de valoare, o muzică post enesciană, care se încadrează în acelaşi timp şi într-un curent neoclasic. Este o partitură colorată, cu o evoluţie foarte frumoasă, pornind de la simplu la complex. Lucrarea dă şi multă satisfacţie artistică, aşa încât a fost foarte bine primită de către orchestră. Amândouă lucrările sunt un fel de “revival” al revoluţiei noastre din 1989, creând împreună un tot unitar într-o seară care se doreşte cu totul şi cu totul deosebită. (dirijorul Cristian Mandeal).

 

Compozitorul Adrian Iorgulescu spunea despre opera “Revuluţia”, pe care a compus-o în anul 1990 că are la bază piesa lui Caragiale, “Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea”: În urmă cu vreo doi ani am revenit asupra proiectului iniţial şi am mai scris o uvertură, am mai dezvoltat nişte elemente de conţinut sonor şi am modificat într-o oarecare măsură finalul. Deci, ceea ce vedem acum este o formulă revizuită. Prima interpretare a lucrării s-a întâmplat în 1991, la Sala Radio, în cadrul primei ediţii a Festivalului George Enescu de după Revoluţie. Şi atunci, ca şi acum, dirijorul a fost Cristian Mandeal. Este o comedie care are un final tragic. Prin fel de fel de mijloace muzicale, am dus această operă dincolo de cadrul ei istoric, social, într-un prezent actual şi foarte dur. Este vorba despre modul în care societatea românească în ansamblul său a recepţionat Revoluţia de la 1989. Pentru mulţi a fost de neînţeles, urmările ei nu au fost prea bine înţelese şi nu puţini dintre români au făcut precum conu’ Leonida şi cucoana Efimiţa, au făcut revoluţia sub pat sau în dulap. Aşadar, este un mod de a arăta anumite trăsături definitorii şi, probabil, permanente ale mentalului colectiv românesc. (compozitorul Adrian Iorgulescu)

 

Spectacolul din 1-2 iulie este primul spectacol de operă şi balet cu decor din materiale reciclate. Se poate face artă de valoare şi folosindu-te de obiecte pe care oamenii obişnuiţi cu greu şi le pot imagina într-un context artistic. Aceasta este demonstraţia pe care şi-a propus să o facă regizorul Alexandru Nagy, care pune în scenă primul spectacol de operă şi balet cu un decor realizat din materiale reciclabile. Regizorul Alexandru Nagy: “Este un spectacol modern, realizat din materiale reciclate, care se înscrie în ultimele trenduri în materie de arta spectacolului. Încercăm să facem Opera verde, un curent foarte popular la nivel mondial şi vrem să arătăm un model de bune practici şi să dăm tonul unui unei mişcări la care sperăm să se alăture toate Operele din ţară”, a declarat regizorul Alexandru Nagy, care adaugă că Opera Naţională Bucureşti devine astfel prima instituţie de cultură din România care se arată “preocupată de amprenta de carbon, de reutilizare, de refolosire, de videomapping”.

 

Spectacolul este o producţie a Operei Naţionale Bucureşti, împreună cu Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical “Ludovic Spiess”, Asociaţia ENVIRON, InfoCons, BRD Groupe Societe Generale şi ASUS, susţinut de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi va intra, de la toamnă, în stagiunea permanentă a Operei Naţionale Bucureşti.
La fiecare reprezentaţie, publicul va putea vedea, în Foaierul Galben al ONB, instalaţii foto-video cu materialul realizat pe parcursul repetiţiilor şi al construcţiei spectacolelor.

 

Despre spectacol

 

“La Piaţă”, de Mihail Jora, cu baletul Operei Naţionale Bucureşti (coregrafia Sandra Mavhima)

“Revuluţia”, de Adrian Iorgulescu. În distribuţie: Conu’ Leonida (Valentin Racoveanu / Andrei Petre), Efimiţa (Andreea Iftimescu / Sorana Negrea), Safta (Stanca Manoleanu / Daniela Cârstea).

Orchestra Operei Naţionale Bucureşti. Dirijor: Cristian Mandeal

Participă studenţii UNATC – Actorie, anul II, grupa D / Coordonator: lector univ. dr. Ştefan Pavel

Partener principal: Asociaţia ENVIRON

Sponsori: BRD – Groupe Societe Generale, ASUS, Aqua Carpatica, Cramele Odobeşti, BCR

Cu susţinerea : Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România

Parteneri: InfoCons, Crucea Alb-Galbenă, UNATC, Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Băneasa Shopping City, Sansha

Parteneri media: Europa FM, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Kanal D, Zile şi Nopţi, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News Bucureşti, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, Bucureşti Business, Reuşita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, CursDeGuvernare, Mediatrust

 

 

Comunicat preluat de pe Agerpres.ro