SPLASH!avangardă #3 | PIANOCKTAIL CONTEMPORAN: Happy Ears Hour cu Adriana Toacsen

SPLASH!avangardă #3.

PIANOCKTAIL CONTEMPORAN

Happy Ears Hour cu Adriana Toacsen

 

Marți 18 iulie ora 19:30

 

O conferință ALTFEL despre pianul ALTFEL. Ce s-a întâmplat cu pianul de 100 de ani încoace? Cum poți să cânți la pian fără să foloseşti clapele? Care mai este astăzi rolul acestui instrument cu un istoric atât de bogat?

 

Seria SPLASH!avangardă, realizată de/la I-AUZI UNA (Bărăției 33, Bucureşti), continuă cu un eveniment cu totul special, dedicat atât nemuzicienilor cu urechi curioase, cât şi muzicienilor dornici să îşi îmbogățească paleta de culori cu sunete surprinzătoare. Pianista Adriana Toacsen intră în dialog cu publicul şi țese, precum Șeherezada, un fascinant portret actual al unui instrument emblematic pentru cultura muzicală occidentală. Precum Pianocktailul lui Boris Vian, cu cât gândul compozitorului este mai şui, cu atât rezultatul sonor este mai surprinzător.

 

Donație recomandată:

Adulți – 20 lei

Elevi, studenți – 10 lei

 

Coordonator serie: Diana Rotaru (CIMRO)

Inițiator: Silviu Dancu (I-AUZI UNA)

 

BIO:

 

Adriana Toacsen a apărut în fața publicului în diverse ipostaze: în concerte cu orchestra, recitaluri solo sau în recitaluri camerale. A participat și a fost laureată a unor concursuri naționale și internaționale, inclusiv de muzică de camera – duo si trio clasic.

 

Pianista a generat de-a lungul timpului diverse proiecte culturale care au avut succes si au fost apreciate atât de critica de specialitate cât și de publicul meloman : Muzica Orașului 2015; Babar, Povestea elefantului 2019, 2022; Invitație la dans 2019; Beethoven Sieben 2020; Poze și Pozne 2021; Encore 2023. Concertul poveste este o variantă de recital – spectacol, care își dorește să facă muzica clasică sa le fie alături, atât adulților, cât și copiilor. Episodul pilot a fost deja inaugurat în concertul organizat în cadrul Filarmonicii “George Enescu” din București pe 1 iunie 2019. De atunci acesta a vizitat, în diverse ipostaze, multe din principalele centre culturale din țară.

 

Adriana Toacsen a beneficiat de îndrumarea profesorilor Ada Ulubeanu, Ludmila Popişteanu, Ladislau Csendes, Dan Grigore şi Delia Pavlovici. A susținut Concerte si Recitaluri atât ca solistă, cât și ca membru în formații de duo și trio concertant, astfel încât formula evolutivă de pe scenă să poată surprinde publicul la fiecare piesă, oferind spectatorului o variantă inedită și în continuă „transformare”. După o lungă colaborare cu violonista Raluca Stratulat, din anul 2019 a început o noua colaborare de succes pentru concerte camerale și concerte de duo concertant împreună cu violonista Natalia Pancec, cu care a plănuit mai multe tipuri de apariții: concerte cu orchestra, concerte de duo concertant și recitaluri camerale.

 

Dorința de a promova pe scenele de concert muzica românească, muzica modernă și cea contemporană este momentan unul din principalele instrumente de selecție a repertoriului prin care își propune să-și compună programele prezentate publicului. Prezența pianistei în concertele din cadrul Festivalului International de la Postdam,  Zilele Muzicii Noi de la Chișinău, Saptămâna Internationala a Muzicii noi București,  Festivalului International Meridian Bucuresti, Festivalului Muzicii Romanesti Iasi, Festivalului International „InnerSound”, dovedesc această constanță a preocupărilor sale. Ultimul proiect s-a bucurat de un mare succes, de aprecierea publicului și a instituțiilor muzicale – readucerea pe scena de concert a Concertului pentru pian și orchestră nr.2 al compozitorului Pascal Bentoiu.