PIANO EXPRESS #5: On an On (29.09)

Duminică, 29 septembrie, ora 17:00
Concert de pian & cor + tur ghidat
Ora 17:00 Concert | Adriana Toacsen (pian) & Corul de Cameră „Preludiu – Voicu Enăchescu”, Dirijor: Andrei Stănculescu
Ora 18:00 Tur ghidat | Dan Popescu (curator) și Suzana Dan (artist)
Am ajuns la finalul periplului Piano Express- luna septembrie a trecut parcă pe nesimțite pe ritmurile atât de variate ale concertelor și ghidați de povești mai puțin cunoscute ale orașului. Încheim în stil mare, la castelul Lahovary- o ocazie rară de a vedea interiorul edificiului ridicat în 1889 după proiectul lui Louis Blanc. Castelul împrumută, cât timp se află în șantier de restaurare, numele „Expoziția Dan Popescu”- un fel de „squatting de lux”, după spusele curatorului.
Din curtea de onoare a castelului, mult retras de la stradă, unde se vor așeza pianul și corul, vom putea admira fațada grandioasă a acestei impresionante reședințe bucureștene, proiectată în stilul Renașterii franceze.În acest concert final, armonia vocilor corului „Preludiu – Voicu Enăchescu”, dirijat de apreciatul Andrei Stănculescu, se va împleti cu armonia clapelor Adrianei Toacsen-Ponta, inițiatoarea proiectului PIANO EXPRESS. Compozitor, rocker, profesor, regizor de sunet şi tată fericit, DanDe Popescu a scris o piesă special pentru aceşti interpreți, cu un titlu la fel de şugubeț ca el. Cele „5 piese scurte pentru pian îngânat de cor” sunt cinci pastile de expresie: una glumeață (I. „Vocaliză”), una cinetică şi colorată (II. „Ceva cu aburi, probabil – corallo barbaro”), una ascetică (III. „Coral – lorem ipsum”), una voioaso-folclorică (IV. „Joc”) şi una introspectiv-meditativă (V. „Epilog”). La cor, limbajul implodează în vocalize, foneme, interjecții sau onomatopee, atunci când nu apar poante de tipul sintagmei „cadență finală” cântată pe o…cadență finală, sau textul celebru al lui Cicero folosit ca „placeholder” în editare şi design grafic („Lorem ipsum dolor sit amet…”). Rubin Szabó Bázsa Lovász are preocupări la fel de multe precum numele: compozitoare, dar şi violonistă, filozoafă, poetă şi organizatoare de evenimente de muzică nouă. Tot aşa, piesa „Adieux” se hotărăşte greu ce vrea să fie: ba este teatrală, ba este poetică, ba este bizară, ba este haioasă, ba este avangardistă, ba este cântată, ba este vorbită – dar rămâne mereu delicioasă. Veți fi apoi hipnotizați de superba piesă pentru pian „Fantezie pe un ostinato”: americanul John Corigliano, îndrăgostit de muzica marelui Beethoven, ia un pasaj repetitiv din Simfonia a VII-a (partea a II-a) şi croieşte din el o meditație obsesiv-minimalistă care creşte lent, ca o plantă sonoră şi stimulează, în mod paradoxal, toate resursele expresive ale pianistului. Fost student al lui Corigliano, Eric Whitacre este cel mai cunoscut compozitor de muzică pentru cor de astăzi, încercându-şi mâna inclusiv în muzică de film, prin colaborarea cu Hans Zimmer. „Leonardo visează la maşina sa de zburat” este o poveste muzicală, cu un picior în Renaştere şi celălalt, în contemporaneitate, despre cum ar suna visele lui Leonardo da Vinci – inventator genial torturat de chemarea cerului, de dorința obsesivă de a prinde aripi precum păsările. În final, cireaşa de pe tort: o miniatură spumoasă pentru cor, pe jumătate jucăuşă, pe jumătate nostalgică, compusă de Dan Dediu, un nume care în spațiul românesc nu mai are nevoie de nicio prezentare. „Cine e morarul?”, ne întrebați? Veniți la concert să aflați!
Imediat după concert, putem intra în clădire: Dan Popescu vă va purta, în stilul lui direct și nonconformist, prin istoria foarte recentă a artei. Poveștile sunt atât de captivante și personale, încât cele mai bine de două ore de tur trec pe nesimțite. Expoziția e o adevărată retrospectivă a artei contemporane românești: 500 de lucrări de la peste 40 de artiști români, adunate în cei 21 de ani de existență a galeriei independente H’art. Special guest este însăși Suzana Dan, ale cărei lucrări sunt expuse în mai multe puncte cheie ale traseului.
PROGRAM:
Ora 18: concert
DanDe Popescu – 5 piese scurte pentru pian îngânat de cor (p.a.a., 2024) – lucrare comandată în cadrul proiectului PIANO EXPRESS
Rubin Szabó Bázsa Lovász – Adieux pentru cor (2020/rev. 2023)
John Corigliano – Fantasia on an Ostinato pentru pian (1985)
Eric Whitacre – Leonardo Dreams of His Flying Machine pentru cor (2001)
Dan Dediu – Cine e morarul? pentru cor (1993)
Ora 18: tur ghidat în expoziția Dan Popescu- aproximativ 2 ore
Artiști expuși: George Anghelescu, Vioara Bara, Cătălin Bădărău, Ana Bănică, Ion Bârlădeanu, Marius Bercea, Matei Branea, Florin Ciulache, Codruța Cernea, Tudor Codre, Aurel Cogealac, Nicolae Comănescu, Radu Comșa, Suzana Dan, Ovidiu Feneș, Dumitru Gorzo, Lucian Hrisav, Mircea Ionescu, Ioana Joa, Bernard Joisten, Robert Köteles, Bianca Mann, Ioana Marșic, Gili Mocanu, Anca Mureșan, Vlad Nancă, Giuliano Nardin, Tara von Neudorf, Tets Ohnari, Alexandru Paul, Adrian Preda, Ramon Sadîc, Donald Simionoiu, Mircea Suciu, Roman Tolici, Virginia Toma, Ștefan Triffa, Ștefan Ungureanu, Ioana Ursa, Ecaterina Vrana, Marian Zidaru, Victoria Zidaru
În cele două anexe ale castelului Lahovary sunt expuse două instalații de Victoria Zidaru și Anca Mureșan.
***
PIANO EXPRESS. Locuri ale memoriei scoate muzica modernă și contemporană din sălile de concerte și o aduce în mijlocul bucureștenilor, cu ajutorul gazdei şi inițiatoarei sale, pianista Adriana Toacsen.
PIANO EXPRESS propune o serie de evenimente săptămânale gratuite, în aer liber, în fiecare duminică din luna septembrie 2024. Acestea includ cinci concerte, trei din ele fiind acompaniate de dialoguri cu arhitecți și artiști care explorează tema memoriei urbane.
Cele cinci „stații muzicale” (P – Play!, I – In Tempo, A – Accelerando, N – Non Stop și O – On and on), concerte interactive cu acces liber şi cu o durată medie de 45 de minute, au loc în fiecare duminică a lunii septembrie 2024, la ora 17:00. Trei dintre concerte sunt urmate de tururi ghidate sau discuții.