« Fidelio eşti tu! » – un proiect de operă contemporană românească
FIDELIO EȘTI TU!
Proiect de operă contemporană
octombrie/noiembrie 2020
În 2020, sărbătorim 250 de ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven, compozitorul ale cărui lucrări sunt interpretate cel mai frecvent în lumea întreagă.
Goethe-Institut București, Universitatea Națională de Muzică București, Centrul de Informare Muzicală din România – CIMRO, Centrul de Teatru Educațional Replika lansează proiectul de operă contemporană co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional: FIDELIO EȘTI TU!
Despre proiectul de operă contemporană FIDELIO EȘTI TU!
În perioada noiembrie 2019 – iunie 2020, sub îndrumarea compozitoarei Catherine Milliken (Berlin) și a regizorului de operă Robert Lehmeier (Berlin), a avut loc un atelier dedicat unui număr de 10 libretiste și compozitori. Scopul a fost regândirea și reimaginarea unor librete și compoziții centrate pe mesajul singurei opere compuse de Beethoven, Fidelio, pentru a-l transpune într-un limbaj contemporan, conectându-l astfel la ideile și preferințele tinerei generații din România.
Proiectul reprezintă o oportunitate multivalentă de promovare a tinerilor artiști, și o șansă pentru tinerii spectatori de a înțelege contextul spectacolului Fidelio esti tu!, precum și drumul parcurs de protagoniștii acestuia, pentru transpunerea lui în scenă.
În acelaşi timp, echipa proiectului are ocazia să prezinte publicului o nouă viziune şi o nouă formă a genului de operă.
Fidelio, singura operă scrisă de Beethoven se bazează pe o întrebare existențială profundă: ce îl face pe om să fie o ființă umană?
„Wer du auch seist, ich will dich retten!” („Oricine ai fi, vreau să te salvez”), una dintre frazele-cheie din Fidelio, oferă un mesaj cu adevărat universal, care nu și-a pierdut niciodată relevanța, echipa proiectului reușind să readucă cu măiestrie în prim plan, prin această nouă producție, subiecte perene, precum loialitatea, trădarea, dar și fuga și pierderea patriei (pierderea sentimentului de apartenență).
Reinterpretarea operei lui Beethoven într-o cheie contemporană reprezintă substratul celor cinci mini-opere create sub îndrumarea lui Catherine Milliken, alături de Robert Lehmeier şi Dan Dediu, și este special concepută să familiarizeze publicul tânăr cu o formă de artă la care acesta nu are în mod normal acces într-un mod facil.
Libretul (și, prin urmare, și relația dramaturgică dintre scene) a fost elaborat în cadrul unor ateliere pentru tineri scriitori, sub îndrumarea regizorului Robert Lehmeier.
Din cauza restricțiilor de a organiza spectacole cu public în teatre, proiectul a fost transformat în spectacol filmat. Proiecția va avea loc în data de 12 noiembrie 2020, ora 18:00, pe pagina de Facebook a Goethe-Institut Bucuresti
Mai multe detalii despre proiect:
Video despre proiect:
Cele cinci opere:





Instrumentiști: Ansamblul SonoMania – Valentin Ghita (oboi), Mihai Pintenaru (clarinet), Olga Berar (vioară), Tamara Dica (violă), Eugen-Bogdan Popa (violoncel), Mihai Murariu (pian)
=============================================
Concept proiect: Catherine Milliken, Robert Lehmeier
Regie spectacol: Robert Lehmeier
Regie film: Ruxandra Țuchel
Scenografie/costume: Adrian Damian
Imagine: Silviu Andrei
Sound design: Gabriel Scîrlet
Coordonare workshop de compoziție: Catherine Milliken, Dan Dediu
Coordonare proiect: Oana Lapadatu (Goethe-Institut), Diana Rotaru (CIMRO)
Asistență regie: Mara Căruțașu
Partener: Centrul de Teatru Educațional Replika
Proiect co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Evenimentul va fi transmis live pe
.